WEBISODE Before and After : The Gloucester Street Renovation

From 1970s boxy layout to flowing lifestyle haven, this was a big renovation with big results, featured in the March 2019 issue of Home Beautiful magazine. Watch the video below for some surprising before and after pics and the low down on the project.

 
 

This was a 1970s era home that had a lot of great qualities, but really needed to be given a makeover to do it justice.

The back of the home had a fabulous northerly orientation, but the layout really choked that sunlight potential, with a series of boxy utility rooms and a stair well disrupting any semblance of an indoor-outdoor flow. 

The kitchen was in the centre of the home, in an awkward hallway setup, where everyone had to brush right past the oven and the fridge in order to get inside the main part of the house. The stairs were behind that, cutting into the upstairs level and restricting the feeling of space in the landing zone. 

As part of the renovation, the entire ground floor was guttered and slightly extended to host a new layout with a large open living, dining and kitchen zone opening through two sets of bifold onto the outdoors. 

The master suite was brought downstairs, the sitting room converted to a study, and a kids domain established upstairs, with three bedrooms, bathroom and a toy room. 

A verandah was attached out front, with french doors installed on both the master and study to connect with it. A new pool was installed, and the double garage on the back fence line became a pool house, where guests can sleep and entertaining is effortless. 

Overall the project took approximately a year in stages, with not one room untouched. Four new bathrooms, two new kitchens and a whole house later, this beautiful family home is all about lifestyle, and has now been featured in Home Beautiful Magazine. 

Spatial planning is a complex and crucial component of a renovation that you don’t want to get wrong. In this project optimal spatial planning absolutely transformed the flow of the home and brought in natural light like never before.

CREDITS:

Builder: Realm Building

Landscaping: Branching Out Co

Pool: Wright Pools

Interiors: Heliconia 

Architect: David Hunt

Sally V Paterson